2016. december 15., csütörtök

Mészáros András #a legnépszerűbb betegség?

A legnépszerűbb betegség

Kezdjük rögtön az elején? Hogyan lehet népszerű egy betegség? Ki szeretne elkapni akár csak egy egyszerű fejfájást? A nagyobb bajokról már nem is beszélve. Nincs olyan ember, aki szívesen kapna influenzát, AIDS-et, rákot, vagy akár szívrohamot. Másoknak is csak ritkán, nagy rosszindulattal kívánunk ilyet, aztán megijedünk, ha mégis megtörténik. De nem csak a testi, hanem a lelki betegségeket sem kívánjuk. Sőt, sokszor még a testi betegségeknél is jobban szégyelljük a lelki, szellemi, pszichiátriai bajokat. Senkitől sem hallottam még olyat, hogy depressziós, fóbiás, mániás vagy éppen skizofrén szeretne lenni. De van egy betegség, amit 100-ból 99-en szeretnének elkapni. Ez a betegség a szerelem!

A szerelem olyan, mint a kábítószer. Aki benne van, jól érzi magát tőle. De a külső szemlélő látja, mennyire elhomályosít mindent ez az érzés. A szerelmes ember sokszor mindent felad a szerelemért. Akár egy saját lakást és 19 év házasságot 2 gyerekkel… Aki szerelmes, nem látja a másik hibáit, vagy ha látja is, nem akar tudomást venni róluk. Nem hallgat másokra, nem győzik meg észérvek, neki csak a szerelem létezik. A szerelemben tehát leáll az agy. Legalábbis a tudatos része. Ettől betegség.

A szerelem, amíg benne van az ember, boldogságot okoz. Olyan boldogságot, ami átírja a valóságot, elhomályosítja a nehézségeket és megváltoztatja az ember életét. Titokban vagy nyíltan minden ember boldogságra vágyik, és aki szerelmes, az boldog. Főleg, ha viszonozzák az érzéseit. Ezért vágyik olyan sok ember a szerelemre.

Kívülről nézve a szerelem szép. A szerelmes párok boldogok, és ez a boldogság, derű és optimizmus átragad arra is, aki nézi őket. Ez a szerelem hatása. A szerelem jó hatása. El kell ismerni, olyan is van. De van a szerelemnek másik oldala is. Pusztító hatása. Elpusztíthatja a szerelmes embert, ha a szerelme nem viszonozza az érzéseit, vagy elhagyja, megcsalja, de még egy viszonzott, boldog szerelmi kapcsolat is pusztíthat. Elpusztíthat pl. egy családot, ha valamelyik szülő nem a másik szülőbe szerelmes. Fizikailag nem pusztul el ettől senki, csak a család esik szét tőle, megszűnik családnak lenni, és a családtagok lelke szenved súlyos sebesülést.


A szerelemmel tehát vigyázni kell, mert a szerelem az önzés legtisztább és legerősebb formája. A szerelemben mindenki csak saját magára, a saját boldogságára gondol. Meg persze a szerelmére, de ha jobban belegondolunk, ez is önzés. Mert mit érez a szerelmes ember? „Milyen jó nekem vele!”, „Milyen jó, hogy ő van nekem!”, Milyen boldog vagyok én vele!”, Nekem, én, stb. ezek a szavak kapcsolódnak a boldogsághoz. És mikor van vége egy kapcsolatnak? Ha az egyik fél úgy érzi, neki már nem jó. A szerelmes ember tehát a másiktól várja a boldogságot, és olyat keres, aki meg tudja adni neki, amire vágyik. Jó esetben ez kölcsönös, ekkor működik a kapcsolat, de mégis az önzés legtisztább formája. Még a „Mindent megtennék érted” érzésben is benne van, hogy „Mindent megtennék érted, csak, hogy velem maradj, mert kellesz nekem”. Látszólag önfeláldozás, valójában ez is az önzésből ered. Ezért állítja le az agyat, ezért szűnik meg a külvilág, és ezért nincs tekintettel a szerelmes ember másokra, mer csak saját magát látja. Még a párját is csak annyiban, amennyiben boldoggá teszi. Éppen ezért keresik ezt az érzést az emberek. Ezért népszerű betegség a szerelem...

Ha kérdésed vagy magvas gondolatod megosztanád a cikk írójával itt elérheted!



A kép forrása: www.pixabay.com


8 megjegyzés:

  1. Hát èn ennek egyetlen sorával sem èrtek egyet. Kezdjük az elejèn. A szerelmet betegsègkènt titulálni ès össze hasonlítani pèldául az AIDS-el elèg lekicsinylő... A szerelem nem betegsèg. A szerelmes ember nem önző ès attòl, hogy szerelmes van agya. Az amiről te beszèlsz az rajongás egy másik fèl felè olyan szinten, hogy senki ès semmi más nem èrdekli. Ha jobban bele gondolsz, ha igaz volna az amit leìrtál, agyatlan idiòták rohangálnának az utcákon. Lenne egy kèrdèsem. Èreztèl te már őszinte, önzetlen szeretetet más iránt? Szerelmet tiszta szìvből? Èrezted már milyen, ha bìzhatsz valakiben, aki feltèltel nèlkül szeret ès az èletèt adná azèrt, hogy te èlj ès viszont is? A szerelem nem saját magunkròl szòl, hanem a másik fèlről.
    Az amit pedig emlìtettèl, 19 èv házasság stb. Hát, nyilván nem csak azèrt törtènt meg, hogy az egyik fèl elhagyta a másikat, mert másba lett szerelmes. Nem lehet mindenèrt azt okolni. Minden embernek, minden párnak van egy törtènete, amiről csak ők tudnak. Valòszìnű, hogy háttere volt annak, hogy az egyik elhagyta a másikat, nem csak azèrt, mert szerelmes. Lehet, hogy nem tudja megmagyarázni, csak èrezte, hogy valami nem jò ès inkább feladta harc nèlkül. Egy házasságban nem csak a szerelem lètezik hanem a megszokás, a kötelèk stb. Ha ezt az illető felrúgta, nagyobb gond volt, mint a szerelem hiánya ès erre nem lehet alapozni egy eszmèt. A családról pedig, a család, család marad apa nèlkül vagy anya nèlkül is, csak erösnek kell lenni, feldolgozni ès kitartani, mert a család nem egy emberből áll, hanem minden tag családtag ès ha az egyik elmegy, elhagyja a családot, attòl család marad, csak egy tag már nem lesz köztük. Egy szò mint száz, abszolùt nem èrtek egyet a cikkel. Sajnálom.

    VálaszTörlés
  2. Ezt rólam írták, én vagyok az első történetben: http://szepvilagunk.weebly.com/n337kr337l/te-hogy-vagy-a-szerelemmel
    Hozzászólásokkal együtt érdemes olvasni, mert kiderül belőle, mi az a 19 év, stb.

    VálaszTörlés
  3. Pont azt írta le, amit én is említettem már több alkalommal és próbáltam elmagyarázni, az ő véleménye is teljességgel szembe megy a tieddel, nem magyaráz meg semmit az álláspontodról, de teljesen mindegy, elfogadom, hogy te így vélekedsz, végül is szerencsére nem nekem kell a véleményeddel együtt élni, csak nehogy megbánd egyszer, mikor már késő lesz és ott állsz majd, túl a negyvenen is akár, gyerek nélkül, szerető fél nélkül, nyugtató ölelés nélkül. Mert a szerelem nem csak arról szól, hogy van valaki akibe szerelmes vagy és az elveszi az életed, tönkre tesz megrág majd kihajít és szerintem pont nem is ezeket kell előtérbe helyezni, hanem azt, hogy a szerelemmel együtt jár az, hogy van kire számítsunk, van, aki feltétel nélkül szeret, törődik veled és az igaz szerelemben pedig nem kell a saját teredért harcolnod, megadja azt magától a másik fél, hisz neki is szüksége van rá." Ezt hívják úgy, hogy hagyják egymást élni! " Lehet egyszerre szerelmesnek lenni, a társaddal és saját magaddal is törődni, nyugalomban és békességben élni együtt és mi van akkor, ha egyszer, talán hamarabb is vége lesz? Akkor vége lett, addig pedig szép volt és jó. Nehéz az "utána" időszak, de később úgy sem arra fog az ember emlékezni, hogy milyen rossz volt az a pár hónap míg össze nem szedte magát, hanem arra, hogy milyen jó volt a másikkal. Ez pont olyan, mintha azt mondanám, hogy nem lépek ki a lakásból, mert a fejemre eshet egy tégla és meghalok... Nem leszek szerelmes, mert az elhagy, összetöri a szívem, bánt? Badarság az egész...

    VálaszTörlés
  4. 4 évvel ezelőtti Facebook jegyzetem a témában, ismerőseimmel és az ő ismerőseikkel megosztva: https://www.facebook.com/notes/m%C3%A9sz%C3%A1ros-andr%C3%A1s/febru%C3%A1r-14/432435993503440?__mref=message_bubble

    VálaszTörlés
  5. Ez nem ért el eredményt a Porcelán Szív irodalmi magazinban. :( Pedig akrosztichon (tehát a sorok kezdőbetűiben is van üzenet.)

    Szerelem

    A szerelem nem kell nekem.
    Sose jöjjön szembe velem!
    Zavaros és még oka sincs,
    Ez nem lesz nekem soha kincs!
    Rendezetlen elme műve,
    Embereket visz a tűzbe.
    Leáll az agy, nincs öntudat,
    Elnyom mindent a kábulat.
    Ma még tetszik, holnapra ex,
    Bánatodba beleremegsz.
    Eljön vagy megy a szerelem?
    Tudom, egyik sem kell nekem.
    Elkap valakit ez a láz,
    Garantáltan porig aláz.
    Semmit nem vesz észre az agy,
    Érzés van helyette, de nagy,
    Gondolkodás helyett kihagy...

    VálaszTörlés
  6. Érdekes, hogy idén sokkal kisebb felhajtás van február 14. körül, mint az utóbbi 20 évben bármikor. Nem divat már a szerelem?

    Azt sem tudja mindenki, hogy ezen a napon van az epilepszia világnapja is... Végül is logikus, mindkettő hasonlóan görcsös, öntudatlan állapot...

    VálaszTörlés
  7. Elég tudományos megerősítés: https://librarius.hu/2015/06/25/a-szerelem-is-egy-betegseg/

    VálaszTörlés
  8. Személyes bejegyzés családi példákkal alátámasztva szerelemről, párkapcsolatokról, házasságról, gyerekvállalásról, egy hosszú kitérővel a házasság újraértelmezéséről, és egy érdekes vallomással az utolsó bekezdésben. http://walaki.ingyenblog.hu/februar-14.blog (Ezt a bejegyzést is linkeltem benne!)

    VálaszTörlés